Passa al contingut principal
“Flors...”

“Qui no ha sentit mai, d’un nen o nena, el desig d’un món sense guerres...”



Nos hablan de paz con un fusil en la mano.

“violència per la pau”
quina pau?
la seva.
...
la que els proporcionarà un llit còmode i aïllat del que passi al carrer, mentres uns companys o companyes seves hi restaran controlant aquesta idea de pau que estan venent.

Yo quería darle una flor,

Ja no crec en els contes de fades, i tinc por.
En aquest món només veig guerres i guerres sense sentit, un poble exterminat, persones mortes al peu de la carretera, víctimes d’uns interessos que desconeixen i que no els pertanyen.
Mai no he entès l’afany polític de lluitar per un tros de terra, de matar per petroli, o d’assassinar per uns ideals basats en la injustícia, en l’avarícia, en un sistema classista i repressiu.

y él me ofreció los golpes de sus armas.

El fill d’aquell nen que abans desitjava la pau, una pau innocent i pura, ara juga amb soldadets de plom, juga a fer la guerra, i amb poca sort d’aquí uns anys sortirà al carrer fent-la: cridarà, es barallarà i, desgraciadament, podrà morir a mans d’un veí...
Són els fruits d’una educació que disfressen amb el nom de pau.

Sus balas destruyeron las flores.

Parlen de defensar un poble quan destrossen el seu futur amb les bales dels interessos d’una minoria privilegiada.
Són els que ens han de protegir de nosaltres mateixos i es defensen amb escuts.
Són aquells que volen reprimir la nostra protesta i el nostre crit de pau davant d’una manifestació de poder i violència excessiva i innecessària.
Aquells que només apliquen la seva justícia.

Caí tendida a sus pies.

Alguns lloaran la seva ajuda humanitària, equiparant el seu treball amb el de tantes ONG’s que cada dia lluiten amb els cors per ser escoltats i per convertir aquest món en quelcom millor.
Però també són els que han matat a civils innocents que fugien dels trets perquè no volien morir. No tenen noms ni cognoms concrets, són un uniforme que no ens representa, i d’un color que no és el de la justícia.

Los pétalos de la paz eran mis lágrimas.

Jo ja no em puc creure res del que em diuen, no he trobat en el seu rostre cap senyal d’humanitat.
Els meus ulls tot just comencen a conèixer el món, però ja he vist suficient misèria sota les mans d’aquesta violència (que en ocasions ens volen fer confondre amb la pau),
i ja en tinc prou.



Nos hablan de paz con un fusil en la mano.
Yo quería darle una flor,
y él me ofreció los golpes de sus armas.
Sus balas destruyeron las flores.
Caí tendida a sus pies.
Los pétalos de la paz eran mis lágrimas.

Aquella noche me llené de nuestra paz,
esa que nadie nos quitará jamás,
que nos hace diferentes...
Y quiero compartirla con el mundo,
con aquellos que escuchan cada noche una bomba caer en su ciudad, una bala matar a su hermano,...
y con aquellos que, como yo, viven en un país, ciudad o barrio en “paz”, en una paz vendida y construída sobre la represión, la violencia y la amenaza constante.

La ciutat dels fums, 27/05/00

Comentaris

Anònim ha dit…
Tant dur com bonic...
Només discrepo a una cosa: no deixeu mai de creure en els contes de fades. Això matarà el nen que tots portem a dins. I ja se sap... per cada nen que deixa de creure en les fades, una d'elles morirà.
Anònim ha dit…
estremecedor texto. la pau l'hem de trobar dins nostre, perquè si mirem al nostre voltant no hi trobarem més que patiment i misèria.

Entrades populars d'aquest blog

Carta a un fill

Ja m'ho deia la mare, ja. Sempre amb aquelles dites i paraules que semblaven sentències amicals d'una saviesa inmesurable. I sempre anant-hi a contracorrent, sense voler creure en la seva mirada sincera i preocupada. Suposo que ella havia d'entendre que era necessari que fos jo qui m'equivoqués, qui iniciés el meu propi camí d'aprenentatges, qui caigués a terra per trobar les forces d'aixecar-se. Però hi ha coses que em va dir i que mai podré oblidar. Coses que m'han marcat per tot la vida, coses que he oblidat a moments, i la caiguda ha estat des d'un precipici i recuperar la confiança en poder tornar volar ha estat molt difícil. Tot per aquest pensar que l'home no és un llop, sinó una persona amb qui s'hi pot confiar. Però aquesta confiança no la mereix tothom, quan ho vaig veure, ja va ser massa tard. I les seves paraules ressonen dins meu: "Si vols que el teu secret sigui guardat, guarda'l tu mateix." (L. A. Séneca) I no sé si a

Trescant un dia sense fi

Es feia tard i va assumir que aquella esgarrinxada nit no veuria adormir-se el seu fill. Tot havia sortit del revés i si hagués pogut demanar un desig a la làmpada màgica de la seva infantesa, aquest seria tornar a començar el dia. Inusitadament, quelcom passà en aquell tren de rodalies i com les abelles, ella trescaria en un dia sense fi. Així es despertà de nou, agafant les eines de llauner, però es deixaria la clau Allen número set que necessitava per solucionar la fuita del senyor Martí. Sortiria de la cuina espantada i a corre-cuita, desitjant que ningú fos testimoni del desgavell. Xocaria amb l'arpa del menjador i la sang li degotejaria tota rosada tacant la delicada i exclusiva catifa. Es voldria fondre però no podria i tocaria suportar estoicament la cridòria indecent (i merescuda) del senyor Martí. Aquell fou la seva primera part del dia, que si bé havia començat amb la mirada plena d'amor del seu primer fill, havia acabat com el rosari de l'aurora. A la tarda haur

L'ancià

Durant dos mesos seguí la mateixa ruta. L'hàbit l'alliberava de les pors interiors que cada albada la perseguien com monstres afamats, preparats per devorar-la a ella i a totes les seves il·lusions i esperances de futur.  A les sis i dinous minuts entrava en un tren a mig omplir, a la segona porta del primer vagó. Seia en aquelles butaques grises de plàstic dur, a contramarxa, al costat de la finestra i a prop d'un grup de dones que parlaven massa alegrament per no haver-se fet ni de dia. Treia de la seva bossa els cascs manllevats de la seva ex-parella i començava a escoltar la llista de reproducció de Dark City. Tancava els ulls i l'eco exasperant de les veus de les quatre dones es difuminava amb un tecno lúgubre que donava continuïtat als malsons de la nit. Trenta-vuit minuts després el tren començava a buidar-se i tots els humans semblaven estar a punt de batre's en duel per veure qui seria el primer en baixar del vell i brut vagó. Ella esperava dos minuts i cat