05 de març 2008

Mentre Roma delibera Sagunt és arrassada

La reflexió, la discussió, l'analisis dels fets i la presa de decisions són coses necessàries en un món com el d'avui en dia en que tot són variants, hipòtesis furtives, matissos i subjectes de qualsevol mena.

Però l'acció... l'acció no pot quedar afeblida pels raonaments intel·lectuals en comunitat. Per què si no..., ja ho deia Tit Livi, mentre Roma delibera Sagunt és arrassada. Quants cops no ens hem trobat amb xerrameca amunt i avall per solucionar un problema que finalment acaba explotant-nos a les mans? Mires cap a una banda, intentant donar llum a un forat negre, quan veus el fum sortir i saps que la ciutat crema, ja no hi ha res a fer.

I demà tornarà a passar el mateix. La reflexió i deliberació són necessàries com a pas previ de l'acció, però no poden eternitzar-se, han de ser breus, concises i útils. Si no, te n'acabes adonant que el mal ja està fet i que totes aquelles excuses (perdó, arguments) que es buscaven per actuar cauen en una falta de sentit perquè la ciutat ja ha estat saquejada, arrassada i només en queden les cendres, metafòricament parlant, és clar.

5 comentaris:

Unknown ha dit...

De vegades la manca d'acció, la manca de presa de decisions és intencionada, a la espera de veure el que succeirà.
La grandilocuencia de Tit Livi, amant de l'èpica i del dramatisme, no és més que un sarcasme... Roma va deixar que Sagunt fos arrassada pels Cartaginesos, perquè els hi interesava provocar la 2ª Guerra Púnica.
Es com la justicia, sempre va un pas per darrera de la societat. Com a individus podem arribar a ser més avançats i ràpids que com a societat.

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

Em trec el barret per la contundència d'aquest post. Ara, no et pensis, de vegades les cendres no són tan metafòriques: a segons quins barris de segones quines grandíssimes ciutats la misèria i la guerra per sobreviure hi regna permanentment, sense necessitat d'anar-se'n a Gaza.

RY ha dit...

I allò de que "el temps acaba posant a tothom en el seu lloc" que és una magnífica frase feta per no arremangar-se i no prendre cap decisió.

Jesús M. Tibau ha dit...

Tens molta raó, algun dia o altre cap passar a l'acció, i els dubtes i raonaments no es poden eternitzar. De vegades és millor fer alguna cosa, encara que t'equivoquis

Anònim ha dit...

El teu post m’ha semblat una reflexió molt adient per als moments que viu actualment el teatre romà de Sagunt. Perdoneu, ho tenia que dir...