Passa al contingut principal

Colònies

Ja està a sisè. Aquest any deixa l'escola primària, tanca una etapa d'inocència per entrar a un institut on milers de sensacions, de sentiments desconeguts que ara ja treuen el cap a cançons, youtubes, metroflogs, agendes escolars i un llar etcètara, l'inundaran.

Però encara està a sisè i encara conserva la mirada inocent. L'altre dia parlàvem de les joguines que molts nens no tenen, de la feina que molts pares perden, de la sort que tenim tots nosaltres.

Sense saber com, vam acabar parlant de les colònies de l'escola, dels nens que hi anirien.
Vaig recordar quan feia sisè, aquell any es feia la Setmana Blanca, era la sortida que iniciava aquella segona etapa a l'escola, a l'EGB, i molts anaven esquiar. Però no eren tots, ni de bon tros, érem forces els nens i nenes que ens quedàvem a l'escola, perquè els nostres pares no es podien permetre tantes sortides, tantes colònies, en prou feines arribaven a final de mes. I ens quedàvem a les aules, i fèiem l'amic invisible, i en comptes de marxar sis dies, marxàvem un dia a la neu, a tirar-nos en trineu i a passar por quan ens van posar per primer cop uns esquís sota els peus.

Li vaig explicar que jo no havia pogut anar a totes les colònies, i que segurament, ara també hi ha nens i nenes que no hi poden anar... La seva resposta em deixà esglaiada:

- Si, és veritat, hi ha nens de la classe que ja diuen que no vindran. Però no hi van per què no els agrada el menjar que donen a les colònies.

Aquesta és l'educació que donem avui en dia? Quina por!

Comentaris

Joan Prat ha dit…
Esglaiada. No n'hi ha epr menys. El motiu de no anar de colònies: agradar-te o no el menjar que donen. Jo també fa poc que vaig saber de nois i noies que no participaven a la setmana blanca perquè no els agrada dormir i menjar fora de casa (!).
Ara bé, les escoles (i sobretot els instituts) crec que s'haurien de moderar a l'hora d'organitzar viatges per la setmana cultural (blanca...) perquè moltes de les sortides són una mica discriminatòries. Haurien de posar la moderació dintre dels valors que s'inculquen als nois i noies. Viatges de més de 300 o 500 euros? Què vols que en digui
M'he embolicat a l'hora de signar el comentari anterior. Hvia d'haver signat com ho faig ara, com "escorniflaire". Perdó!
David Montilla ha dit…
Realment és aterridor... jo era present en la conversa, doncs sóc el apre de la criatura... i li va sobtar molt el fet que la gent no hi anés per no poder, tant com ens va sobtar a nosaltres la seva resposta.
òscar ha dit…
potser que tampoc hi hagi play o que la nintendo s'hagi de quedar a casa durant les colònies també els condiciona.
si a mi el nen em diu que no vol anar de colònies pel menjar, li planto a taula cada dia pèssols i sardines (no li agraden gota!).
Unknown ha dit…
Per desgràcia és així. Coses més grosses he sentit, com que no podia ballar a la classe de dansa perquè se l'hi arrissava el cabell al suar. No comments!

Entrades populars d'aquest blog

Carta a un fill

Ja m'ho deia la mare, ja. Sempre amb aquelles dites i paraules que semblaven sentències amicals d'una saviesa inmesurable. I sempre anant-hi a contracorrent, sense voler creure en la seva mirada sincera i preocupada. Suposo que ella havia d'entendre que era necessari que fos jo qui m'equivoqués, qui iniciés el meu propi camí d'aprenentatges, qui caigués a terra per trobar les forces d'aixecar-se. Però hi ha coses que em va dir i que mai podré oblidar. Coses que m'han marcat per tot la vida, coses que he oblidat a moments, i la caiguda ha estat des d'un precipici i recuperar la confiança en poder tornar volar ha estat molt difícil. Tot per aquest pensar que l'home no és un llop, sinó una persona amb qui s'hi pot confiar. Però aquesta confiança no la mereix tothom, quan ho vaig veure, ja va ser massa tard. I les seves paraules ressonen dins meu: "Si vols que el teu secret sigui guardat, guarda'l tu mateix." (L. A. Séneca) I no sé si a...

Posa un gos a la teva vida, que les pors paguen els riures!

Les anècdotes de les pors més sentides omplen avui les pantalles. És el dia de desfogar-se posant llum als temors més profunds que tenen un final inesperat. Una reunió de traspàs d'informació laboral que acaba sent un punt de trobada necessari. La Júlia, dins la seva aparença de ferma seguretat, serietat, independència i autoestima, de cop desconnecta lleugerament d'una llarga i afable explicació (irònicament parlant) i una ombra altera la seva mirada. Crec que estic a punt de ser testimoni auricular d'un assassinat,  xiuxiueja, les parets de paper de fumar em transmeten la impaciència de dos familiars que semblen enemics jurats. Al principi pensava que potser els havien entrat a robar, però amb els dies de viure aquí, he vist que no, que ells són els lladres de la tranquil·litat i el bon viure del veïnat, escampant als quatre vents les seves penes i matant-se a través dels ganivets afilats d'un llenguatge ben bé vulgar, per dir-ho d'alguna manera. La Gabriela entra...

L'ancià

Durant dos mesos seguí la mateixa ruta. L'hàbit l'alliberava de les pors interiors que cada albada la perseguien com monstres afamats, preparats per devorar-la a ella i a totes les seves il·lusions i esperances de futur.  A les sis i dinous minuts entrava en un tren a mig omplir, a la segona porta del primer vagó. Seia en aquelles butaques grises de plàstic dur, a contramarxa, al costat de la finestra i a prop d'un grup de dones que parlaven massa alegrament per no haver-se fet ni de dia. Treia de la seva bossa els cascs manllevats de la seva ex-parella i començava a escoltar la llista de reproducció de Dark City. Tancava els ulls i l'eco exasperant de les veus de les quatre dones es difuminava amb un tecno lúgubre que donava continuïtat als malsons de la nit. Trenta-vuit minuts després el tren començava a buidar-se i tots els humans semblaven estar a punt de batre's en duel per veure qui seria el primer en baixar del vell i brut vagó. Ella esperava dos minuts i cat...