02 d’octubre 2007

Frases i locucions d’aquesta terra on somio (3): "B" de babau

Escena IV

Es varen veure barba a barba. Un begut de galtes que l’havia ballat magra durant els últims anys, l’altre de ben segur que havia fet ballar l’aigua als ulls a la persona adequada, i la seva vida devia ser bufar i fer ampolles. Barba a barba i barrim barram, el polític de fortuna va començar a buidar el pap baix baixet… Va badar el cap a tots els seus enemics més potents, que ben bé en serien 10 de la vida pública, davant de la mirada esglaiada del begut de galtes, que anava anotant tots els secrets de la vida púbica catalana, bevent a galet del que estava escoltant. Finalment el polític li digué adéu barret en mà i se n’anà a bufar cullera a un dels rics restaurats de la ciutat.

El nostre prim amic es quedà barres a pit pel que estava a punt de fer, però per sort no es va beure l’enteniment. Ben mirat, seria millor deixar un article pel diari de l’endemà ben amanit, que explicaria les converses baix baixet d’alguns busca raons de la política del país.barba a barba – cara a cara; begut de galtes – prim; ballar-la magra – passar privacions; ben segur – probablement; ballar l’aigua als ulls – afalagar, seduir; bufar i fer ampolles – ésser fàcil; barrim-barram – sense miraments; buidar el pap – revelar secrets; baix baixet – a cau d’orella; badar el cap a algú – ferir-lo greument; ben bé – almenys; beure a galet – creure-s’ho tot; barret en mà – amb cortesia; bufar cullera – menjar; barres a pit – avergonyit; beure’s l’enteniment – perdre la raó; ben mirat – considerant-ho bé; ben amanit – preparat; buscar raons - importunar

3 comentaris:

XeXu ha dit...

Com sempre, molt bé pel teu escrit i per promocionar la llengua, però algunes de les que has fet servir avui no les havia sentit mai, i són una mica exagerades.

Carme Rosanas ha dit...

Continuo trobant genials les teves escenes de frases fetes.

Carme

Carme Fortià ha dit...

Gràcies als dos, sempre s'intenta fer alguna cosa mínimament decent...

Xexu, jo n'havia sentit unes quantes d'aquestes, però com vaig dir, són "tretes de manual" i, la veritat, n'hi ha tantes que ni em sonen! Les que sí que havia sentit algun cop (potser són els aires de Girona! :op) son: barba a barba, begut de galets, ballar-la magra, ben seug, bufar i fer ampolles, buidar el pap, ben bé, beure a galet, barret en mà, beure's l'enteniment, ben mirat, ben amanit, busca raons... Les altres, certament em sonen, també, exagerades, però no descarto que sigui per la desconeixença!