Passa al contingut principal

Mestre de professió

Cada matí s'aixecava del llit i es preparava un esmorzar enriquidor. Necessitava forces per poder afrontar una classe de quasi trenta nois i noies en plena adolescència. I els pares! Aquells grans desconeguts que més que aliats semblaven els que subministraven les bales de la deseducació als seus propis fills; sempre n'hi havia algun que l'esperava a la porta de l'escola per exigir-li un aprovat al galipàndries del seu nen que tot ho sap excepte parlar i escriure amb correcció.

Ell havia nascut per a la ciència de la llengua. Per determinar els usos lingüístics a les diferents situacions segons els paràmetres antropològics i socials. Els usos metafòrics de les paraules, els ordres de la frase alterats per retransmetre un discurs concret i premeditat... allò era el que realment l'apassionava. La llengua, el poder de dominar-la, l'oratòria i l'èxit que aquest podia arribar a donar a un bon coneixedor de tots els seus secrets. Apassionant.

Desastrós era haver d'ensenyar a quatre o trenta dròpols quin era el subjecte i el predicat. Haver-los de recordar que les conjugacions tenen una raó de ser i haver-los de presentar dia a dia els seus grans enemics: els pronoms febles. I per més que fés ús de la seva ciència, no aconseguia fer-se sentir entre el xivarri hormonal d'aquella classe.

Aquell matí s'aixecà com de costum. Es vestí amb la camisa dels dilluns. Agafà el cotxe i l'aparcà al costat de l'institut. Entrà per la porta i es dirigí a la sala de professors. Va saludar als seus companys i va agafar els llibres i l'examen sorpresa que havia preparat a aquella classe; de ben sabut era que tots suspendrien, potser així aprendrien la lliçó i es prendrien les seves classes amb més seriositat.

Amb un somriure mig dibuixat, entrà a la classe i es sorprengué de veure'ls tots asseguts i en silenci, esperant-lo. Deixà les coses sobre la seva taula, es treié l'americana i es fixà en una frase escrita a la pissarra:

Una cosa és saber, i un altra saber ensenyar (Ciceró)

La seva cara es tornà entre pàl·lida i roja de l'ira que s'encencia dins seu. El seu somriure es glaçà. Potser avui l'alliçonat era ell.

Comentaris

Unknown ha dit…
Si els alumnes havien arribat a escriure aquesta frase a la pissarra, ben segur que la principal lliçó se l'emportà el profe. Tot i que s'ha de tenir moooooooolta moral per entrar en algunes aules cada dia i intentar ensenyar el "subjecte i el predicat" a adolescents que no en volen saber res. Un bon escrit.
RY ha dit…
A França volen tancar un web que han obert els alumnes per puntuar d'1 a 20 als seus professors amb determinats criteris. ;)
robelfu ha dit…
Potser hi han mestres en falta de vocació. Qui realment estima la seva professió, la farà amb ganes i passió. L'entusiasme és contagiós, per tant els alumnes solen sentir-se entusiasmats també.Tambe Hi ha realitats i realitats. hi han mestres que el hi ha tocat treballar en escoles cuyas realitats socials superen la capacitat de control a l'aula, en aquest cas es millor optar pel canvi. No tots els professors estem fets per assistir psicologicamente als alumnes. Cal acceptar les limitacions
Anònim ha dit…
Potser la primera vegada cal que t’ho escriguen a la pissarra. A partir d’aqueix moment, com si s’hagués conjurat alguna mena de sortilegi, tot el que passarà a l’espai de l’aula t’alliçonarà de per vida. Afortunadament...

Entrades populars d'aquest blog

Carta a un fill

Ja m'ho deia la mare, ja. Sempre amb aquelles dites i paraules que semblaven sentències amicals d'una saviesa inmesurable. I sempre anant-hi a contracorrent, sense voler creure en la seva mirada sincera i preocupada. Suposo que ella havia d'entendre que era necessari que fos jo qui m'equivoqués, qui iniciés el meu propi camí d'aprenentatges, qui caigués a terra per trobar les forces d'aixecar-se. Però hi ha coses que em va dir i que mai podré oblidar. Coses que m'han marcat per tot la vida, coses que he oblidat a moments, i la caiguda ha estat des d'un precipici i recuperar la confiança en poder tornar volar ha estat molt difícil. Tot per aquest pensar que l'home no és un llop, sinó una persona amb qui s'hi pot confiar. Però aquesta confiança no la mereix tothom, quan ho vaig veure, ja va ser massa tard. I les seves paraules ressonen dins meu: "Si vols que el teu secret sigui guardat, guarda'l tu mateix." (L. A. Séneca) I no sé si a...

Posa un gos a la teva vida, que les pors paguen els riures!

Les anècdotes de les pors més sentides omplen avui les pantalles. És el dia de desfogar-se posant llum als temors més profunds que tenen un final inesperat. Una reunió de traspàs d'informació laboral que acaba sent un punt de trobada necessari. La Júlia, dins la seva aparença de ferma seguretat, serietat, independència i autoestima, de cop desconnecta lleugerament d'una llarga i afable explicació (irònicament parlant) i una ombra altera la seva mirada. Crec que estic a punt de ser testimoni auricular d'un assassinat,  xiuxiueja, les parets de paper de fumar em transmeten la impaciència de dos familiars que semblen enemics jurats. Al principi pensava que potser els havien entrat a robar, però amb els dies de viure aquí, he vist que no, que ells són els lladres de la tranquil·litat i el bon viure del veïnat, escampant als quatre vents les seves penes i matant-se a través dels ganivets afilats d'un llenguatge ben bé vulgar, per dir-ho d'alguna manera. La Gabriela entra...

La sirena i el trapezista

L'illa de gel i foc, en diuen alguns, l'illa de lava, neu i fred glaciar. Desèrtica tret de les comptades ciutats on els humans s'aventuren a habitar, tot i la perillositat amenaçadora de plaques tectòniques que periòdicament fan remoure els pilars dels seus somnis. Excursionistes i esportistes amants dels racons inhòspits cerquen en les rutes per aquells indrets de dies curts i nits eternes, o nits curtes i dies eterns, un espai on trobar la màgia vital que encendrà l'espurna de les seves vides. Recorren carreteres buides que serpentegen pels espais desèrtics i glaçats, on un circ ambulant ha trobat una llar pel seu espectacle més tendrament macabre... Els pallassos anuncien davant de dos alpinistes italians el seu millor número de l'hivern nocturn: una sirena expulsada del mar que lluny de mutar la seva cua en dues cames que li permetin caminar i enamorar aquells ulls mediterranis, aleteja fortament sota el gel, esperant inútilment trobar una escletxa en la pista ...